Domeinnaam kiezen voor jouw bedrijf

Tips voor het kiezen van een goede domeinnaam

Waar moet je opletten bij het kiezen van de juiste domeinnaam voor jouw bedrijf? Je domeinnaam draagt net als je bedrijfsnaam bij aan een online succesvolle business. Wees daarom kieskeurig bij het vinden van jouw nieuwe naam.


De juiste domeinnaam kiezen

Ervaren ondernemers en online marketeers weten hoe belangrijk een goede domeinnaam kan zijn voor het neerzetten van een succesvolle online business. Waar moet jij als startende ondernemer opletten bij het kiezen van een goede domeinnaam voor jouw bedrijf?

1. Kies voor een korte domeinnaam

Door een korte domeinnaam te kiezen maak je het mensen makkelijker om jouw naam te typen en onthouden. Het voordeel van een korte domeinnaam is ook dat je e-mailadressen hierdoor automatisch korter zijn. Je domeinnaam is namelijk altijd het tweede deel van het e-mailadres na het @ teken. Dus bijvoorbeeld jouwnaam@domeinnaam.nl.

2. Merknaam of zoekwoord?

Je kunt als bedrijf natuurlijk meerdere domeinnamen vastleggen en vervolgens naar dezelfde website verwijzen. Ben je bezig met het bedenken van een nieuwe bedrijfsnaam houd er dan rekening mee dat deze naam ook als domeinnaam nog beschikbaar is. Dus wanneer je een nieuwe bedrijfsnaam hebt gekozen leg je altijd deze als domeinnaam vast. Is je gewenste domeinnaam niet meer beschikbaar kies dan voor een andere bedrijfsnaam, je krijgt hier namelijk later 100% spijt van wanneer je bedrijf gaat groeien. Naast een domeinnaam met daarin je bedrijfsnaam kun je ook extra domeinnamen vastleggen met hierin relevante zoekwoorden of plaatsnamen verwerkt zoals bijvoorbeeld webdesignerarnhem.nl

3. Domeinnaam zonder streepjes

Maak niet de fout door te kiezen voor een domeinnaam met streepjes omdat deze nog vrij is. Een domeinnaam met streepjes is altijd een 2de keuze omdat de domeinnaam zonder streepjes al bezet was. Dit is ook direct het probleem wanneer je website succesvol wordt zullen mensen die naar jouw domeinnaam willen gaan per ongeluk op de domeinnaam zonder streepjes terecht komen.

4. Geen cijfers inplaats van letters

Kies niet voor een domeinnaam waarin je een woord of letters vervangt voor een cijfer zoals bijvoorbeeld domain4you.nl. Wanneer je namelijk met iemand gesproken hebt over jouw bedrijf of iemand enthousiast over jouw bedrijf vertelt zal de zoeker online vaak niet direct bij jou terecht komen. Het snel en makkelijk communiceren van je domeinnaam wordt hierdoor onnodig ingewikkeld.

5. Belangrijke zoekterm gebruiken in je domeinnaam

Wanneer je een extra domeinnaam (een domeinnaam naast je merknaam) zoekt voor bijvoorbeeld betere vindbaarheid is het verstandig om vooraf te bepalen wat voor jouw belangrijke zoekwoorden zijn zodat je deze al in de domeinnaam kunt verwerken. Let op dat je domeinnaam niet te lang wordt.

6. Kies een duidelijke en makkelijke domeinnaam

Maak de keuze voor een domeinnaam waarbij mensen niet voor een tweede keer aan jou moeten vragen hoe je domeinnaam precies geschreven is, dat is geen goede domeinnaam. Een domeinnaam moet duidelijk en helder te communiceren zijn. Het is eigenlijk net als met een straatnaam, niemand wilt wonen op de Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat.

7. Overweeg om een domeinnaam te kopen

Het kan lastig zijn om de juiste domeinnaam te bemachtigen voor je bedrijf. Zeker wanneer je alleen zoekt tussen de nog beschikbare domeinnamen bij de SIDN en je aan alle tips van dit blog wilt houden. Toch zijn er ook veel goede domeinnamen niet in gebruik maar eerder geregistreerd door partijen die bereid zijn deze aan jou te verkopen. Een Nederlands platform voor het kopen en verkopen van mooie domeinnamen is https://domeinshop.nl. Je vind hier een ruim aanbod van goede .nl domeinnamen. Een groter en internationaal platform is bijvoorbeeld https://dan.com/nl-nl.

8. Domein Autoriteit

Als laatste tip is het nog goed om te weten dat je met een domeinnaam waarde opbouwt. Hoe meer er bijvoorbeeld vanaf andere domeinnamen naar jouw domein verwezen/gelinkt wordt, hoe hoger de waarde van jouw domeinnaam. Ook bouwt je domeinnaam waarde op door de website en content die op de domeinnaam wordt aangeboden. Zorg er dus voor dat je vanaf het begin de juiste domeinnaam kiest voor jouw website, dit voorkomt later problemen.

Martin van Maaren

Hulp nodig bij het vinden van een goede domeinnaam?

Ik denk graag met je mee bij het vinden van de juiste domeinnaam.
Stuur een berichtje

Alles voor een slimme WordPress website

Wil jij als ondernemer of online marketeer alles uit je website en online kanalen halen? Ga aan de slag met het ontwikkelen, optimaliseren, vindbaar maken en onderhouden van jouw WordPress website en het verbeteren van de gebruikerservaring voor jouw bezoekers.

WordPress maatwerk

Partner voor development en online marketing

Hulp nodig bij het maken, verbeteren, onderhouden of optimaliseren van jouw WordPress website of webshop?

Martin van Maaren webdeveloper

Hi, ondersteuning nodig voor jouw WordPress website?

Stuur een berichtje